Blink Lezen is ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, samen met experts, wetenschappers, leerkrachten en leerlingen. Blink Lezen is een vernieuwende, complete leesmethodiek voor groep 4 t/m 8 waarin begrijpend lezen (en luisteren en kijken), technisch lezen, vrij lezen en voorlezen wordt gecombineerd.
De verhalen in Blink Lezen zijn zo meeslepend dat de kinderen willen weten hoe het verder gaat. En de afwisselende opdrachten vervelen nooit. Zo ervaren kinderen dat er met lezen een wereld voor ze opengaat. En ontdekken ze de wereld om zich heen en zichzelf.
Blink Lezen is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
- Elke dag een half uur lezen uit nieuwsgierigheid.
- Actief en ook samen bezig zijn met wat je hebt gelezen.
- Een rijke leesomgeving met veel variatie en vrije keuze (ook films, audiobooks en YouTube).
- Langer binnen hetzelfde thema lezen, in verbinding met andere vakken.
- Taalvaardigheden in samenhang behandelen, zodat het waarom en grote geheel voor leerlingen duidelijk is.
Structuur
Blink Lezen bestaat uit vijf thema?s per jaar van elk zeven weken met vaste onderdelen zoals zelfstandig lezen, voorlezen en wereldlezen. Het zijn aansprekende thema?s zoals ‘Ruimtewezens?, ‘Rampzalige gebeurtenissen?, Oorlogsgeheimen? en ‘Iedereen is anders?. Ze zijn goed te combineren met lessen wereldori‰ntatie, waardoor de lessen elkaar versterken. Kinderen zijn zo langere tijd intensief met een onderwerp bezig. Dezelfde woorden komen vaker terug, waardoor het lange termijngeheugen ze makkelijker opslaat.
5 gratis boeken voor iedere leerling
Iedere leerling krijgt jaarlijks 5 leesclubboeken die ze mogen houden. Bij elk thema lezen ze er eentje. Als leerlingen naar de brugklas gaan, hebben ze dus minimaal 25 boeken gelezen en hun eigen boekenverzameling opgebouwd. De boeken zijn heel divers: van graphic novel tot jeugdroman, van klassiekers tot net verschenen en zowel van Nederlandse als buitenlandse auteurs.
Digitaal werken
Al het lesmateriaal is zowel in print als digitaal beschikbaar. De leerkracht vindt in de lesomgeving de thema?s met bijbehorende lessen en het printmateriaal zoals lesvoorbereidingen, themaoverzichten en leesdossiers voor de leerlingen.
De vijf boeken per leerling per jaar zitten als ‘echt fysiek boek? in het pakket, omdat lezen op papier nog steeds het meest praktisch en prettig is op de basisschool. Digitaal wordt ingezet waar het meerwaarde heeft: de boeken en teksten kunnen digitaal voorgelezen worden en kinderen kunnen de boeken ook digitaal lezen, bijvoorbeeld met een dyslexie-lettertype of een aangepaste lettergrootte.
Differentiatie
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een zo rijk mogelijke taal en veel tijd om te lezen is goed voor iedereen. Dit is dan ook het uitgangspunt van Blink Lezen. Daarnaast differentieer je door middel van een ‘stapeling? van aanbod en tijd. Blink Lezen biedt hiervoor effectieve ondersteuning. Bijvoorbeeld veel samen lezen (koor-voor-door), lezen met audiofragmenten en audioboeken, tips voor pre- en re-teaching.
Volgen en toetsen
We hebben samen met een aantal toetsingspartijen een aantal summatieve toetsen ontwikkeld die voorbereiden op de LVS-toetsen. Daarnaast richten we ons op formatief toetsen, zoals rubrics. We vinden het belangrijk dat je als leerkracht op elk moment inzicht hebt in hoe een leerling leest, niet alleen tijdens toetsingsmomenten.
Materialen
Onderdeel van de leerpakketten van Blink Lezen
- Digibordlessen en printrechten voor alle ondersteunende materialen
- Leerkrachtomgeving Blink Studio
- Leerlingomgeving Blink Start (ook thuis toegankelijk)
- Leesdossiers (doebladen, werkbladen en tekstbladen gebundeld), per thema ‚‚n
- Leesclubboeken, per thema ‚‚n
Optioneel:
- Leerkrachtenpakket met gedrukte handleiding, voorleesboeken, leesdossiers en leesclubboeken
- Extra boekenaanbod voor in de klas
- Online aanbod van digitale boeken voor de leerlingen