LET OP: DIT ARTIKEL BETREFT PLUSPUNT 4 BASIS PAPIER INCL. TOETSSOFTWARE. VANAF 2023-2024 IS HET MOGELIJK OM EEN KEUZE TE MAKEN TUSSEN BASIS PAPIER INCL. TOETSBOEK OF BASIS PAPIER INCL. TOETSSOFTWARE.
De didactiek van Pluspunt 4 is gebaseerd op de laatste didactische inzichten en resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Met behulp van het hoofdfasenmodel, het drieslagmodel en het handelingsmodel worden de onderwijsbehoeften van kinderen snel en scherp aan het licht gebracht. Sterke rekenaars zijn snel in beeld en rekenproblemen worden in de kiem gesmoord.
Leerstofinhoud
De modellen uit het protocol ERWD zijn in Pluspunt 4 volledig verwerkt. Zo is elke leerlijn opgebouwd aan de hand van het hoofdfasenmodel. In de handleiding zijn de modellen zichtbaar gemaakt. De leerlijnen zijn getoetst aan de nieuwe tussendoelen en leerlijnen (TULE) van SLO en de kerndoelen primair onderwijs.
Leerstofordening
Het programma van Pluspunt 4 is met 30 weken efficiënt en compact. Het basisprogramma telt 10 blokken van 3 weken. Pluspunt 4 biedt daarnaast 2 instapweken en 5 parkeerweken. Elk blok telt 2 basisweken en 1 week voor de toets en remediëren, herhalen en verrijken 1 doel per les, 2 doelen in de week.
Lesopbouw
Pluspunt maakt gebruik van gele en blauwe lessen, deze volgen elkaar op. In een gele les wordt een doel voor het eerst aangeboden. In de opvolgende blauwe les krijgen de kinderen een verdere instructie op dit doel, met soms een andere benadering of verdieping. In iedere les werken leerlingen zelfstandig met de conditietraining. De conditietraining is bedoeld om basisvaardigheden te automatiseren en toetsdoelen te oefenen.
Differentiatie & zorgverbreding
Vanaf groep 6 bereidt Pluspunt 4 de kinderen voor op het behalen van de doelen op het streefniveau (S+). De zwakke rekenaars worden voorbereid op het behalen van de fundamentele rekendoelen (FS). Iedere les is er voor die kinderen de mogelijkheid om voor dat doel de instructie en verwerking op het hogere 1S niveau te maken. Voor de kinderen voor wie het fundamenteel niveau 1F aan het eind van groep 8 niet haalbaar is, is er voor Rekenroute. Met Rekenroute werken deze kinderen op hun eigen leerlijn. Daarnaast is Rekenroute geschikt voor kinderen die (tijdelijk) extra rekentijd krijgen ingepland op domeinen die ze niet beheersen.
Voor sterke en snelle rekenaars zijn er 'Denkvragen' tijdens de instructie, het extra onderdeel 'Rekenplein' in het leerwerkboek, en het extra werkboek 'Sprinters' met rekenopgaven in allerlei domeinen. Pluspunt biedt voor de begaafde rekenaars een uitgewerkte compactingroute met aanvullende plusopdrachten. Speciaal voor hen is er ook RekenXL. Een complete aanpak voor groep 3 t/m 8 met pittige rekenwiskundige projecten voor een heel schooljaar.
Verwerking & Toetsing/evaluatie
Er zijn 3 evaluatiemomenten: de peilingsles, de bloktoets inclusief de tempotoets en de half jaarlijkse toets (de supertoets). Op de vrijdag aan het eind van de eerste en tweede week van elk blok vindt de peilingsles plaats. De twee doelen van die week staan dan centraal. Per doel wordt het startniveau in week 3 bepaald. In week 3 gaan kinderen met die doelen remediëren, herhalen en verrijken. In blok 2 werken oefenen de kinderen zelfstandig verder met deze doelen in de conditietraining. Aan het eind van blok 2 worden de doelen getoetst in de bloktoets.
Inhoud
- Werkboeken startblok en blok 1 t/m 10 S+
- Licentie