Auditieve didactiek
Luisteren staat centraal in de didactiek van Nieuw Nederlands Junior Spelling. Kinderen luisteren naar klanken en vertalen die naar tekens. Uniek zijn de uitleganimaties waarin leerlingen op een speelse manier auditieve oriëntatie en de spellingregels aanleren. Voor elke nieuwe spellingcategorie is er een filmpje. Door de combinatie van horen en zien blijft de stof beter hangen. Ook in de leerkrachtinstructie en in de opdrachten is aandacht voor auditieve oriëntatie.
Effectief oefenen
De leerlingen volgen vanaf begin groep 4 een vast stappenplan dat ze alle leerjaren volgen en hen richting geeft bij het leren van de juiste schrijfwijze. Online worden er op maat extra oefeningen voor ze klaargezet. Bovendien is er elke les 3 een dictee. Door de foutenanalyse krijgen de leerkracht en de leerling een uitgebreid beeld van de beheersing van de spellingcategorieën. Elke week opnieuw: het leerproces wordt hiermee zichtbaar. De oefeningen hebben een opbouw van passief naar actief.
Tips!
Bij sommige lessen hebben we een tip geschreven voor een extra activiteit die ingaat op de spelling van het betreffende categoriewoord. Veelal is dit in de vorm van een coöperatieve opdracht, zoals bewegend leren. De tip is gericht om op een andere, leerzame manier met spelling bezig te zijn.
Doorlopende herhaling
De opbouw van de lessen volgen het expliciet directe instructiemodel. Elke les, behalve dicteeles 3, begint met het vijf-woordendictee van eerder behandelde categorieën. Spellingcategorieën worden geïsoleerd aangeboden en herhaald in de laatste les van elke week. Moeilijke categorieën komen vaak terug. Elke categorie heeft een eigen spellingplaatje. De plaatjes komen overal terug, zoals in het Spellingmaatje. Dat is een handig opzoekboekje waarin de leerlingen een totaaloverzicht hebben van alle categorieën, inclusief werkwoordspelling. Daarbij is een uitleg, stappenplan en voorbeeldwoorden bij elke categorie.
Werkwoordspelling
Eind groep 5 maken de kinderen voorzichtig kennis met werkwoordspelling. In groep 6 gaan ze actief van start om de spellingregels voor de werkwoorden onder de knie te krijgen en te onthouden. Daarbij gebruiken leerlingen een vast stappenplan. De stappen worden zo vaak herhaald, dat leerlingen zich die eigen maken en daarna zelf toepassen. Natuurlijk gebruiken we dezelfde terminologie als in het voortgezet onderwijs bij Nieuw Nederlands. De methode biedt schema's aan voor werkwoordspelling. Deze overzichten vind je terug in Spellingmaatje en Spellingkaarten, de handleiding en de lesbeschrijvingen en in de uitleganimaties. Daarnaast kun je een poster downloaden en printen om in de klas op te hangen.
Nieuw Nederlands Junior sluit aan op Nieuw Nederlands, de meest gebruikte methode in het voortgezet onderwijs.
Inhoud:
- Leerwerkboek blok 1-4
- Leerwerkboek blok 5-8
- Softwarelicentie